Tien tips effectieve ongediertebestrijding

wespennestNiets verpest een barbecue zo erg als een zwerm muggen. En niets laat je dag zo slecht beginnen als een zilvervisje, wespennest, rat, een kakkerlak of een muis ergens in je huis.

Houd met deze 10 tips voor ongediertebestrijding insecten, ratten en muizen uit de buurt van je huis en je tuin.

1. Blokkeer ongedierte de toegang tot je huis

Het eerste wat je kunt doen om het voor ongedierte moeilijk te maken of om zelfs maar toegang tot je huis te krijgen is het volgende. Plaats horren als je deze nog niet hebt, controleer al je bestaande horren op gaten en repareer ze als je er een vindt.

Controleer ook op kieren en openingen rondom de deuren en de ramen en vervang de raamaansluitingen als dat nodig mocht zijn.

2. Maak je keuken schoon

Wat kruimeltjes op je aanrecht of op de vloer is een ware traktatie voor zilvervisjes, mieren en andere insecten. Laat ze elders – buiten en ver van je huis – maar naar voedsel gaan zoeken, door ervoor te zorgen dat er geen voedselresten in je eigen keuken te vinden zijn.

Maak je aanrecht schoon, veeg je vloeren, zet voedsel onmiddellijk weg en ruim het afval regelmatig op.

3. Ontdoe je van stilstaand water

Het verwijderen van stilstaand water is de eerste stap om muggen te bestrijden. Stilstaand water is een broedplaats voor muggen en een grote, dikke uitnodiging voor muggen om zich voort te planten. Het is soms gemakkelijk om stilstaand water over het hoofd te zien, dus loop regelmatig om je huis om dat te controleren.

Kijk in de regenpijpen, controleer op lekken in de buurt van je airconditioning en ruim speelgoed, dat over de hele tuin verspreid ligt, op.

4. Onderhoud je tuin

Onderhoud je tuin om overgroei, wat perfect is voor ongedierte om zich in te nestelen, te voorkomen. Snoei de struiken en de bomen die in de buurt van het huis staan, hark het tuinafval bij elkaar en ja – je zult ook onkruid moeten wieden.

5. Eet je fruit en groenten op

Laat fruit en groenten op je aanrecht niet overdreven rijp worden. Als je dat doet, zullen de fruitvliegjes zichzelf uitnodigen voor een feestmaal en het elimineren van fruitvliegen is een kopzorg die je niet wilt.

6. Bewaar je brandhout op de juiste manier

Geef termieten geen gratis toegang tot je huis. Als je brandhout opbergt, houd het dan uit de buurt van je huis of je schuur. Zo ver mogelijk weg, eigenlijk. 1,5 meter moet de minimale afstand zijn, maar als je het nog verder weg kunt opbergen, is dat nog beter. Bewaar het ook in rekken, die niet op de grond staan.

7. Zet het vleesafval niet te snel buiten

Probeer geen vleesresten in je afvalbak buiten te gooien, tenzij het vuilnis binnen 48 uur wordt opgehaald. De combinatie van rottend vlees en de zomerzon zou snel ongewenste beestjes zoals ratten naar je tuin kunnen brengen.

8. Inspecteer schommels en tuinmeubilair

Controleer regelmatig de kettingen en de hoeken van je schommel en tuinmeubilair op spinnenwebben en eierzakken. Verwijder ze direct als je ze ziet.

9. Breng spullen van buiten niet naar binnen

Houd buitenspeelgoed voor buiten en binnenspeelgoed voor binnen. Als je speelgoed, een stoel of een tafel mee naar binnen moet nemen, veeg deze dan eerst grondig schoon.

10. Roep de hulp in van een ongediertebestrijdingsdienst

Schakel een ongediertebestrijder in om bij je thuis te komen en regelmatig te spuiten tegen insecten en knaagdieren, die je in je omgeving tegenkomt. Als deskundigen op het gebied van ongediertebestrijding kunnen ze je problemen inventariseren en een plan opstellen om het ongedierte weg te houden.

Een professioneel bedrijf voor ongediertebestrijding kan meer bescherming bieden dan jij kunt en de gemoedsrust, die je krijgt als je weet dat je een expert hebt gevonden die je huis beschermt, is onbetaalbaar.

Hoewel er veel dingen zijn die je kunt doen om ongedierte rondom je huis te voorkomen, hoef je soms alleen maar een beroep te doen op de mensen die hier echt verstand van hebben. Of je er nu voor kiest om het allemaal alleen te doen of een professionele ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen, houd deze tips in gedachten om je huis en tuin weer onder controle te krijgen om er zonder ongedierte te kunnen doorbrengen!